Udgivet i

Undgå de mest typiske investeringsfejl

Om man er helt grøn i feltet eller vant til at begå sig i investeringsuniverset, kan man hurtigt lave fejl. Derfor er det uden tvivl altid en god idé, at forsøge at forberede sig! I denne artikel har vi derfor fundet frem til nogle af de mest typiske investeringsfejl, så du kan læse op på dem og være sikker på, at du ikke laver disse fejl, næste gang du skal investere.

Investeringer uden en plan og strategi

At investere uden en plan og en strategi er lidt det samme som at starte virksomhed uden nogen form for forretningsstrategi eller planer for regnskabet. Hvad er eksempelvis dit mål med disse investeringer? Søger du langtidssigtede investeringer eller kortsigtede investeringer? Og passer den investeringsmetode, som du har valgt, til din plan?

Der er mange spørgsmål, som du kan stille dig selv. Ligeledes er det vigtigt, at du overvejer at gøre brug af et investeringsbudget. Hvis du bruger et investeringsbudget, kan du udpensle for dig selv, hvor mange penge du reelt har råd til at investere for. Du skal aldrig investere mere, end du har råd til at tabe – ingen investeringer kan garantere et afkast.

For stor tillid til eksperter

Nogle stoler blindt på eksperterne, hvilket faktisk ikke altid er den bedste taktik. Selvfølgelig har nogle af disse eksperter gode råd, som du bør lytte til – men det er altid vigtigt at lave sine egne undersøgelser på markedet, pågældende aktier og lignende, før man smider sine egne penge i puljen. Ved det bedste sted at handle aktier, vil eksperterne også lytte til dig og de overvejelser, som du har gjort dig selv.

Følelsesmæssige investeringer

Foruden vigtigheden af at have en plan, en strategi og at gøre sig sine egne undersøgelser og ikke blindt lytte til eksperter, er det vigtigt, at undgå følelsesmæssige investeringer. Men hvad mener vi med følelsesmæssige investeringer?

En følelsesmæssig investering er en investering, som man laver, baseret på sine følelser og ikke rationelle analyser og vurderinger. Det kan eksempelvis være, at man har en idé om, at virksomheden, som man har investeret i gennem 20 år, ikke kan falde i værdi. Når det så sker, at virksomheden falder i værdi, har man svært ved at indse det.

Her kommer det psykologiske koncept “sunk cost” frem til overfladen. Når det sker, betyder det at man har svært ved at give slip på en investering, et projekt eller lignende – blot fordi man har brugt enten penge eller meget tid på pågældende. Man vil derfor føle, at man har mistet en masse, når man går fra investeringen eller projektet – og man vil hellere blive, for at rette op på situationen og derved give sig selv en følelse af ikke at have mistet nær så meget.

Paniksalg

Det sidste punkt, som vi vil fremhæve som en stor investeringsfejl, er paniksalg. Dette forekommer ofte baseret på en psykologisk overreaktion – frem for analyser og research. På den måde hænger paniksalg også lidt sammen med punktet foroven, som vi kaldte følelsesmæssige investeringer. Dette er dog bare i den anden fold, idet paniksalg handler om at sælge i panik, fordi vedkommende er bange for tab af penge. Forhold dig i stedet i ro – du taber jo reelt ikke penge, før du har lavet salget.