Udgivet i

Skal du have fjernet visdomstænder?

De sidste tænder, der vokser frem i din mund, er typisk visdomstænder. Disse tæer bryder som udgangspunkt frem i teenageårene. For nogle lader de dog vente på sig. I så fald kan du faktisk være helt op i 20’erne, før du ser en visdomstand i din mund.

Da visdomstænder er de sidste af de store kindtænder, er der ofte – men bestemt ikke altid – udfordringer, når de bryder igennem. Derfor er der mange, der får fjernet deres visdomstand.

Sunde tænder skal ikke fjernes

Hvis din visdomstand sidder korrekt i din tandbue, og hvis den ellers er sund, er der naturligvis ingen grund til at fjerne tanden.

Desværre er der ikke altid tilfældet. Nogle kan du risikere, at din visdomstand for eksempel ligger horisontalt. Eller du kan risikere, at den har retning mod sine nabotænder. Ligesådan kan tanden også vokse i retning mod tungen eller ud mod din kind. I så fald bør du få din visdomstand fjernet.

Hvis det er nødvendigt med en fjernelse af din visdomstand

Hvis dine visdomstænder ikke er korrekt placeret i din mund, kan du risikere, at de forvolder skader på dine nabotænder eller din kæbeknogle.

I nogle tilfælde er der også en forøget risiko for caries, da både madrester, bakterier og plak kan gennem sig i det mellemrum mellem visdomstanden og nabotanden.

Sådan bliver visdomstanden fjernet

Hvis du skal have fjernet din visdomstand, vil det være selve placering af visdomstanden, der er afgørende for, hvordan tanden skal fjernes.

Typisk vil tandlægen enten anvende en almindelig tandekstraktion eller operation. Det vil være helt op til din tandlæge, hvad han eller hun finder nødvendigt. Derfor er det også vigtigt, at du aflægger din tandlæge et besøg hurtigst muligt, hvis du oplever smerter eller problemer med din visdomstand.